Komunalno i ekologija

Proljetni radovi u Radobojskom trnacu

Javna ustanova Zagorje zeleno u suradnji sa Općinom Radoboj provela je 15. ožujka prve proljetne radove u Radobojskom trnacu koji su se sastojali od orezivanja voćaka, uređivanja gredice sa perunikama te sakupljanja i odvoza lišća i granja..

Radobojski trnac primjer je travnjačkog voćnjaka čiji razvoj seže u razdoblje kada je voće bila dragocjena hrana za preživljavanje na selu. U razdoblju razvoja intenzivne poljoprivrede travnjački voćnjaci izgubili su značaj u tom smislu. Danas kad se njihov broj znatno smanjio i raznovrsnost u prirodi je narušena, gleda se na drugi način. Budućnost travnjačkih voćnjaka je u rukama čovjeka, zato je potrebno probuditi svijest ljudi i očuvati prirodnu raznolikost koju smo naslijedili.

Očuvanjem i održavanjem travnjačkih voćnjaka pomažemo očuvati biološku raznolikost i autohtone biljne i životinjske vrste. Ujedno se mnoge stare i zaboravljene sorte voća spašavaju  od nestajanja što u slučaju Radobojskog trnaca znači tradicija stara više od 100 godina. U trnacu se nalazi i hotel za korisne kukce, edukativne table, zelena učionica, kućice za ptice i ježa te dječje igralište.

Fotogalerija:
Podjeli ovaj članak na društvenim mrežama:
Ostale novosti
Uprava
Novosti

Općina Radoboj podijelila uskrsne pakete najpotrebitijim mještanima

Sport

Nogometni turnir „HUDE OSE 2024 – Zagići“

Udruge

Održan tečaj planinarskih vodiča u planinarskom domu u Radoboju – sudjelovali pripravnici HPS-a iz cijele Hrvatske

Prostorno uređenje

Javna rasprava o prijedlogu VII. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Radoboj

Pretraga

Unesite pojam za pretraživanje.
Skip to content