Novosti

Predavanje i ciklus radionica na temu „Medisjko opismenjavanje“

TIJEKOM VELJAČE I DIO OŽUJKA U DJEČJEM VRTIĆU ODRŽANA JE EDUKACIJA ZA RODITELJE

Svjesni utjecaja kojeg mediji imaju na djecu, tijekom mjeseca veljače i dio ožujka u DV Škrinjica održana je edukacija za roditelje na temu „Medijsko opismenjivanje“. Cilj edukacije je osposobljavanje roditelja za pravilno korištenje medija te kritičko promišljanje o porukama medijskog sadržaja.

U prvom, teorijskom dijelu, roditeljima je približen pojam “sharentinga”  odnosno pretjeranog dijeljenja sadržaja o vlastitoj djeci na internetu, te ” digitalni otisak” koji nastaje kao rezultat navedenoga. Roditelji su upoznati s pozitivnim i negativnim posljedicama koje mediji poput televizije i mobilnih uređaja imaju na djecu. Naglasak je stavljen na traženju i nuđenju kvalitetnih alternativa ekranima kako bi vrijeme provedeno s djetetom imalo pozitivan utjecaj na njegov razvoj.

Praktični dio edukacije ostvaren je putem radionica. Roditelji naših najmlađih polaznika vrtića, Zvjezdica i Oblačića, na radionici „Slikovnica kao medij“ upoznali su se s najkvalitetnijim tiskanim medijem za djecu – slikovnicom. Njihovom kreativnošću i maštom nastale su prekrasne slikovnice primjerene dobi djeteta koje će mališani s veseljem prelistavati tijekom boravka u vrtiću.

Za roditelje vrtićkih skupina održane su radionice na temu “Put u svijet medijske pismenosti” s ciljem razvoja  kritičkog mišljenja kod djece (ali i odraslih). U današnje vrijeme kritičko medijsko opismenjavanje postaje edukacijski imperativ s obzirom na povećani broj i dostupnost medijskih sadržaja koji nisu primjereni ili prilagođeni djeci te s obzirom na ograničenu mogućnost njihove regulacije. Gledajući edukativne video uratke „Put u svijet medijske pismenosti 1 i 2“ upoznali su se s osnovnim pojmovima kao što je medijska pismenost, kritičko mišljenje, reklame, te su razgovorom i vlastitim promišljanjima dali prijedloge kako bi kod svoje djece potaknuli kritičko mišljenje u digitalnom okruženju. Zajedno smo zaigrali igru „Kockarenja“, koja je bila jedna od predloženih aktivnosti i igara za djecu koje su temeljna podloga za razvoj kritičkog mišljenja.

Ako medije koristimo osviješteno i pametno, u velikoj mjeri mogu se izbjeći opasnosti i negativne posljedice njihovog korištenja. Možemo samo profitirati spoznajnim, svjetonazorskim, kulturnim, socijalnim i drugim obogaćivanjem koje nam mediji nude – ako mi koristimo njih, a ne oni nas.“ (medijskapismenost.hr)

 

Fotogalerija:
Podjeli ovaj članak na društvenim mrežama:
Ostale novosti
Sport

Odobren projekt „Aktivna zajednica“ Hrvatskog olimpijskog odbora

Manifestacije

Ljetna ART&JOY radionica u Radoboju

Manifestacije

Predstava “Ljubaf” Kerekesh teatra dolazi u Radoboj

Manifestacije

Projekcija filma “Dnevnik Pauline P.”

Manifestacije

Večer skečeva KUD-a Krapina

Pretraga

Unesite pojam za pretraživanje.
Skip to content