Novosti

Održana prva šumska kupka na jedinstvenoj destinaciji u kontinentalnoj Hrvatskoj-u Radoboju!

Istraživanja su pokazala da boravak u prirodi, posebice u šumi, može imati pozitivne učinke na fizičko i psihičko blagostanje. Može pomoći u smanjenju stresa, sniziti krvni tlak, poboljšati raspoloženje, ojačati imunološki sustav i povećati opći osjećaj smirenosti i opuštenosti. Navedene benefiti boravka u šumi dio su tzv. “šumske kupke“ koja se smatra oblikom terapije ili preventivne zdravstvene zaštite omogućavajući pojedincima da se odvoje od ubrzanog urbanog okruženja i pronađu utjehu u prirodi. Šumska kupka ili originalan japanski naziv Shinrin –yoku /upiti šumu u sebe počinje biti prepoznatljiva prvenstveno kod svih onih ljudi koji često zalaze u šumu tražeći mir i opuštanje. Ideja šumskog kupanja je uključiti sva vaša osjetila dok ste okruženi drvećem i prirodom, uranjanjem u atmosferu šume pod vodstvom šumskog vodiča.

Prva takva šumska kupka u kontinentalnoj Hrvatskoj održana je u subotu, 17. lipnja na obroncima gore Strahinjčice u Radoboju pod vodstvom certificiranog medijatora Darka Vukelića. U trosatnom programu kroz hrastovu i bukovu šumu provodila se šumska kupka, odnosno meditacija putem koje se potiče duboka povezanost s prirodom ukazujući na ljepotu boja šuma, zvukova i mirisa prirode.

Polaznici šumske kupke nakon uspješno obavljene terapije šumom razgledali su Muzej Radboa i Hižu vinove loze te su također sadržaj terapije šume povezali i sa lokalnom gastronomijom degustirajući domaće zagorske štruklje u Hiži štruklji. Prema riječima Jasne Vukelić, predsjednice platforme „“Snaga šume“/“Forest Power“ koja organizira i provodi terapije i meditacije šumom Radoboj ima sve predispozicije da uz obilje prirodnih, kulturnih i povijesnih resursa sa postojećim kulturnim i sportskim sadržajima postane značajna destinacija u širenju i prenošenju zdravog načina života.

Fotogalerija:
Podjeli ovaj članak na društvenim mrežama:
Ostale novosti
Manifestacije

Valentinovski Kangoo dance

Manifestacije

Održan Fašnik u Radoboju

Novosti

Dan europskog broja 112

Manifestacije

Fašnik u Radoboju

Udruge

Prvo prvenstvo Hrvatske u belotu u organizaciji ŠKUG „Josip Poljak“ Bregi Radobojski

Pretraga

Unesite pojam za pretraživanje.
Skip to content