Manifestacije

Noć muzeja u Muzeju Radboa u Radoboju

U petak, 26. siječnja 2024. održala se u Muzeju Radboa 8. po redu manifestacija Noć muzeja. Ova kulturna i već tradicionalna manifestacija započela je u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva  2005. godine s nekoliko zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Uz jedan od najznačajnijih dosega manifestacije jest promocija muzeja i muzejske struke te stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja „otkrili“ muzeje, da bi kasnije postali i stalna publika što je i cilj obilježavanja ove manifestacije. Devetnaesta Noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno u tom kontekstu razvoj Nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva. Tema devetnaeste Noći muzeja bila je – MUZEJI I NOVA PUBLIKA, odgovarajuće u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima i temama koje odgovaraju na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.
Muzej Radboa svoj je program koncipirao od radionice, pričaonice, izložbe i zanimljivog predavanja. Za sve posjetitelje Muzej Radboa i Hiža vinove loze bili su otvoreni za razgled od 9:00 sati do 23:00 sati.
Program je započeo u 16:00 sati sa pričaonicom i radionicom koju je vodila Miljenka Benc. Radionici i pričaonici prisustvovao je velik broj djece koje su sa zanimanjem pratili priču o Snjeguljici, a potom su izrađivali mala ogledalca. S početkom u 17:30 sati uslijedio je program otvorenja izložbe „Oprost“ Sanje Mikša Pavlović u Hiži vinove loze. Program je vodila Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja Radboa. Otvorenje izložbe bilo je popraćeno glazbenim dijelom Maje Miklaužić Vahtarić uz klavirsku pratnju Marka Zgorelca. Autorica izložbe Sanja Mikša Pavlović  naglasila je  putem svog predstavljanja radova kako inspiraciju pronalazi svugdje i kako su njezini radovi koloristični, moderni i jedinstveni. Izložba je postavljena u nekoliko segmenata koju čine slike portreta, mrtve prirode, životinja, eksterijera, interijera i radovi u flomasterima. Izložbu je moguće razgledati do 20. velječa u  Hiži vinove loze, Radoboj 35.  Prilikom otvorenja izložbe svim uzvanicima se obratio načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec koji je pozdravio sve prisutne, zahvalio autorici na lijepim radovima koji su izloženi u Radoboju i zaželio puno uspjeha u danjem radu. Izložbu je svečano otvorio Robert Mikša, predsjednik KUD-a „Zagorec“ Radoboj. Program uoči obilježavanja manifestacije Noć muzeja završio je predavanjem „Mekla, maček i mesečina -Copernice u Hrvatskom zagorju u 18.st., predavača dr. sc. Vedrana Klaužere iz Instituta za povijest u Zagrebu. Predavanje sa zanimljivim imenom uvelo je mnogobrojne posjetitelje u tajnovit svijet vještica i čarobnjaštva koje se na prostoru Hrvatskog zagorja događalo od 13. stoljeća pa sve do 18. stoljeća. Prvi spomeni organiziranih potraga, istraga i suđenja takvim osobama na širem području oko Hrvatskog zagorja i okolice Zagreba nalazimo već u 15. stoljeću.
Također, u predavanju je  spomenuto poimanje praznovjerja i tumačenje nekadašnje istini.
Uz brojne posjetitelje Muzej Radboa obilježio je prvu ovogodišnju manifestaciju, Noć muzeja 2024.

Fotogalerija:
Podjeli ovaj članak na društvenim mrežama:
Ostale novosti
Sport

Odobren projekt „Aktivna zajednica“ Hrvatskog olimpijskog odbora

Manifestacije

Ljetna ART&JOY radionica u Radoboju

Manifestacije

Predstava “Ljubaf” Kerekesh teatra dolazi u Radoboj

Manifestacije

Projekcija filma “Dnevnik Pauline P.”

Manifestacije

Večer skečeva KUD-a Krapina

Pretraga

Unesite pojam za pretraživanje.
Skip to content