Manifestacije

Mekla, maček i mesečina – Copernice u Hrvatskom zagorju u 18. st.

Povodom ovogodišnje manifestacije Noć muzeja ˈ24 Muzej Radboa organizira zanimljivo predavanje“ Mekla, maček i mesečina – Copernice u Hrvatskom zagorju u 18. st.“

Zadnjih nekoliko godina Muzej Radboa u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Institutom za etnologiju  u Zagrebu provodi projekt istraživanja usmene predaje. Usmena predaja prikupljena putem kazivača obogatiti će lokalnu nematerijalnu baštinu, a u Muzeju Radboa koristiti će se i za interpretaciju kao izvor znanja u kontekstu lokalne (zavičajne) povijesti koja je izrazito bogata kulturom i tradicijom. Dio tih istraživanja su i raznovrsne priče i legende koje se prenose s generacije na generaciju. Među tim pričama su i razne priče o copernicama. U povijesti Hrvatskog zagorja ostali su zabilježeni spomeni i podaci na pojave vještica i čarobnjaštva od 13. stoljeća pa sve do 18. stoljeća. Prvi spomeni organiziranih potraga, istraga i suđenja takvim osobama na širem području oko Hrvatskog zagorja i okolice Zagreba nalazimo već u 15. stoljeću.

U mistični, nadnaravni svijet copernica, o procesima protiv njih, te i o poimanju praznovjerja i nekadašnje istine  govoriti će dr.sc. Vedran Klaužer  iz Instituta za povijesti u Zagrebu.

Predavanje će se održati u petak, 26. siječnja 2024. s početkom u 19:00 sati u Centru za prirodu, Radoboj 34a, Radoboj.

 

 

Fotogalerija:
Podjeli ovaj članak na društvenim mrežama:
Ostale novosti
Sport

Odobren projekt „Aktivna zajednica“ Hrvatskog olimpijskog odbora

Manifestacije

Ljetna ART&JOY radionica u Radoboju

Manifestacije

Predstava “Ljubaf” Kerekesh teatra dolazi u Radoboj

Manifestacije

Projekcija filma “Dnevnik Pauline P.”

Manifestacije

Večer skečeva KUD-a Krapina

Pretraga

Unesite pojam za pretraživanje.
Skip to content