Sport

Kinološki klub

Kinološki klub Radoboj djeluje od 2003. godine i ima dvadesetak članova. Cilj mu je promicanje kvalitetnog načina uzgoja pasa. Predsjednik kluba je Cvjetko Fruk, a u njegovom domu, gdje je i adresa kluba, mnogi pehari i priznanja svjedoče o uspješnosti djelatnosti Kluba u zemlji i inozemstvu.

Cvjetko Fruk je do sada najviše uspjeha na natjecanjima postigao s kujom Arantra magnificds black angel, pasmine rottweiler. Ona je, kako piše na potvrdi Hrvatskog kinološkog saveza, ispunila uvjete za prvaka Hrvatske i Austrije te internacionalnog šampiona u ljepoti.

Član Kinološkog kluba Radoboj, Zdravko Košutić nastupio je na specijalnoj izložbi njemačkih ovčara u najzahtjevnijoj klasi radnih ženki. Sudjelovali su izlagači iz Italije, Njemačke, Mađarske i drugih zemalja, a njegova ovčarka Greta osvojila je treće mjesto

Klub padobranskog jedrenja Jastreb

Klub padobranskog jedrenja JASTREB – Radoboj osnovan je 24. listopada 1999. godine, na osnivačkoj skupštini kluba je tada bilo prisutno 27 članova koje su okupili zaljubljenici u ovaj predivan sport Ivica Pavić, Darko Potočki, Bajcer Vjekoslav i Milivoj Habrle. Danas je klub uredno registriran u Uredu državne uprave pri Krapinsko-zagorskoj županiji.

Član je Hrvatskog zrakoplovnog saveza od dana osnivanja, Zajednice tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije te član Zajednice športskih udruga Općine Radoboj. Klub padobranskog jedrenja "JASTREB" - Radoboj okuplja članove s područja Krapinsko-zagorske županije. U klub je sada učlanjeno 30 članova s područja gradova Krapine, Oroslavja, Zaboka te Pregrade i općina Đurmanec, Hum na Sutli, Jesenje, Mihovljan, Radoboj, Petrovsko i Zlatar Bistrice. Za sve ovo vrijeme Klub djeluje neprekidno od osnivanja.

Stranice povijesti padobranskog jedrenja nad Krapinsko-zagorskom županijom, počele su se pisati 24. listopada 1999. godine, kada se na iznenađenje nekolicine inicijatora osnivanja kluba JASTREB u radobojskoj Osnovnoj školi Side Košutić na osnivačkoj skupštini pojavilo 27 zainteresiranih za tada još gotovo svima, nepoznat sport. Zapravo, sve je krenulo od kako ga vole i nadimkom zvati, Predsjednika (Darko Potočki-Profa), koji je na čuđenje svih jednog dana doma osvanuo sa čudnim ruksakom, za koji se kasnije uspostavilo da skriva tako čudesnu spravu za letenje.

Klub Jastreb bio je organizatori Državnog prvenstva u preletima 2002.i suorganizatori s KPJ Let iz Ivanca 2003. godine, te organizator Državnih prvenstava u preciznom slijetanju parajedrilicom 2013 i 2014 godine. Ulogu predsjednika udruge trenutno obnaša Darko Potočki  - Profa, a ulogu tajnika Jurica Tušek.

Kuburaško društvo Viniverhska kubura

Udruga je osnovana 16. ožujka 2010. na čelu sa predsjednikom Stjepanom Herak i tajnikom Jankom Oraić.  Glavni dio njihova djelovanja vezan je uz Uskrs, te poticanje, razvijanje i čuvanje tradicije Uskrsnog pucanja i obilježavanje većih vjerskih blagdana, te sudjelovanje na proslavama državnog karaktera. Njegovanje i održavanje starih tradicija i običaja, organiziranje kuburaških manifestacija, te unapređenje i afirmacija kuburaštva kao djelatnosti u svrhu promicanja turizma i radobojskog kraja glavne su djelatnosti kojima je društvo usmjereno.

U sadašnjem mandatu udrugu kao predsjednik predstavlja Stjepan Herak dok je tajnik istoimenog društva Ivica Oraić.

Nogometni klub Radoboj

Na inicijativu tadašnje omladinske organizacije Mjesne zajednice Radoboj, na čijem je čelu tada bio Rudolf Broz, 28. prosinca 1975. godine održana je osnivačka skupština na kojoj je donijeta odluka o utemeljenju Nogometnog kluba Radoboj, usvojen je Statut kluba i izabrano rukovodstvo. Za prvog predsjednika kluba izabran je Milivoj Ranogajec, za tajnika Josip Borovečki, a za trenera Gabrijel Mežnarić. Uslijedile su aktivnosti na službenoj registraciji Kluba i prikupljanju budućih igrača. Sve je to obavljeno do početka natjecateljske sezone 1976./1977., kada se ime NK Radoboj po prvi puta pojavljuje u službenim dokumentima Saveza nogometnog područja Varaždin, kamo su nogometni klubovi iz Zagorja tada pripadali. Kako u Radoboju nema igrališta u to vrijeme, utakmice su se igrale u Začretju, a potom u Krapini.

Nakon dvogodišnjeg natjecanja u okviru grupe Zagorje – Varaždinskog nogometnog saveza, u jesen 1979. startala je III. nogometna liga Međuopćinskog saveza Hrvatskog zagorja. Uz Radoboj u toj su se ligi natjecali: Matija Gubec, LTV, Milengrad, Prvomajska; Partizan, Belecgrad i Vihor. Tu se natječe do kraja sezone 1980./1981., kada prelazi u viši rang natjecanja. Tadašnja Skupština SIZ-a za fizičku kulturu općine Krapina proglašava NK Radoboj najboljom sportskom ekipom na području općine Krapina u 1981. godini.

Uz organizaciju odigravanja službenih i prijateljskih utakmica, uprava Kluba aktivno radi na izgradnji igrališta u Radoboju. Nakon odabira lokacije slijedi otkup zemljišta i početak gradnje. Zahvaljujući prije svega sredstvima iz samoupravne zajednice za fizičku kulturu Općine Krapina i Mjesne zajednice Radoboj. Konačno, nakon što je igralište izgrađeno, na njemu je 14. travnja 1985. godine odigrana prva službena utakmica.

Među uspjehe ovog kluba treba ubrojiti i one ostvarene u kup natjecanjima u razdoblju od 1995. do 1998. godine. Naime, Radoboj se četiri puta plasirao u finale kupa za područje Hrvatskog zagorja i dva puta ga je osvojio. Postizao je i zapažene rezultate na razini Zagrebačkog nogometnog saveza, kao što je npr. pobjeda nad tadašnjim drugoligašem Chromosom iz Zagreba rezultatom 5:3.

Početkom 2000. godine za predsjednika Kluba izabran je Petar Košutić, a za dopredsjednika Vinko Rihtar. Oni na tim dužnostima ostaju do 2004. godine. Na Izvanrednoj skupštini održanoj 29.rujna 2004.za predsjednika Kluba izabran je Zdenko Vidović.

Radobojski nogometni klub u redovitim natjecanjima koja se odvijaju u okviru Županijskih nogometnih liga ima ukupno pet ekipa. Tako su u natjecanja uključeni mlađi pioniri, pioniri, juniori, seniori i veterani..

Osvajanjem prvih mjesta u prvenstvenom ligaškom natjecanju te naslova pobjednika kup natjecanja, osvajanjem prvih mjesta na brojnim turnirima i igrajući mnoge prijateljske utakmice od hrvatskih prvoligaša do klubova iz drugih država i ukupnim sportskim ponašanjem, Nogometni klub Radoboj je u proteklim desetljećima osvojio simpatije ljubitelja nogometa u cijelom sjeverozapadnom dijelu Hrvatske pronoseći tako i popularizirajući radobojski kraj. Nastavak tih htjenja opet je rezultirao plasmanom u finale kupa Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije koji je odigran 4. lipnja 2014. u Novom Golubovcu. Momčad Radoboja pobijedila je ekipu Zagorec iz Krapine nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U regularnom dijelu utakmice, mreže oba Kluba su  mirovale. U junaka utakmice prometnuo se golman ekipe Radoboj Goran Malogorski, koji je igračima Zagorca prilikom izvođenja jedanaesteraca obranio dva udarca. Pehar momčadi Radoboja predao je predsjednik Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, Stjepan Merkaš.

Od nogometne sezone 2014/2015 Nogometni klub Radoboj natjecao se četvrtoj Hrvatskoj nogometnog ligi – središte, da bi od sezone 2017/2018 natjecanje ponovno nastavio u I. ligi Krapinsko – zagorske županije. Sa svim dobnim pogonima NK Radoboj broji preko 100-njak članova, a aktualni predsjednik NK Radoboj je Robert Mikša.


 

U 2020. godini tvrtka Jadranski naftovod d.d. Miramarska cesta 24, Zagreb putem Ugovora o sponzorstvu br. KK-51/20 dodijelila je sponzorstvo Nogometnom klubu Radoboj u svrhu pokrivanja dijela troškova projekta uređenja nogometnog igrališta sa umjetnom travom.

Športska udruga građana Gornja Šemnica

Športska udruga građana Gornja Šemnica osnovana je 27. travnja 2008. godine. Glavni cilj športske udruge jest promicanje i unapređenje sportskih i rekreativnih aktivnosti građana koji žive i gravitiraju području Općine Radoboj. Spomenuti cilj ostvaruju planiranjem i razvijanjem sustava aktivne rekreacije, organiziranjem seminara, tribina, okruglih stolova i sličnih skupova, planiranjem aktivnih izleta za članove udruge i članove njihovih  obitelji. Također udruga organizira športske, školske i društvene radionice, razne sekcije unutar udruge, sportska natjecanja, tradicionalne malonogometne turnire te slične sadržaje namijenjene široj lokalnoj zajednici.

Funkciju predsjednika športske udruge građana Gornja Šemnica obnaša Mario Herak, funkciju tajnika Davor Jurinjak, a funkciju blagajnika Kristijan Brozd

Športska udruga Radoboj

Športska udruga Radoboj osnovana je  14. veljače 2010. godine s ciljem promicanja i unapređenja sportskih i rekreativnih aktivnosti građana koji žive na području Općine Radoboj. Planiranje i razvitak sustava aktivne rekreacije, organiziranje seminara, tribina, okruglih stolova i sličnih skupova, planiranje rekreativnih aktivnih izleta za članove Udruge i članove njihovih obitelji, organiziranje sportskih, školskih i društvenih radionica te raznih sekcija unutar Udruge, organizacija sportskih natjecanja, organizacija tradicionalnog malonogometnog turnira Radoboj djelatnosti su kojima se ova udruga bavi.

Odgovorne osobe za predstavljanje i zastupanje športske udruge Radoboj su Marko Pospiš – predsjednik udruge i Ivan Cerovec – tajnik udruge

Športsko kuburaško društvo Radoboj

Udruga kuburaša je osnovana na inicijativu nekoliko pojedinaca u Radoboju, u ožujku 1994. godine. Prvi predsjednik društva bio je Branko Jurinjak, a tajnik Stjepan Pažameta. Trenutno, društvo broji tridesetak članova na čelu sa predsjednikom društva Jankom Ranogajec i tajnikom Damirom Šemnički.

Društvo sudjeluje na svim većim manifestacijama u općini Radoboj, pa i šire. Svake godine društvo sudjeluje na „Smotri kuburaških društava Krapinsko-zagorske županije“. Članovi društva s ponosom napominju da je društvo kuburaša iz Radoboja bio jedan od uspješnijih organizatora Smotre 2001. godine u ulozi domaćina. Svake godine društvo sudjeluje i na kuburaškom zboru u Bestovju. Od važnijih nastupa vrijedi spomenuti pucanje povodom otvorenja u ratu razorene crkve Svetog Ante, u Šibensko-kninskoj županiji.

Također, Športsko kuburaško društvo Radoboj svojim pucanjem sudjeluje i na raznim svečanostima kao što su svadbe ili povodom proslave rođendana, godišnjica, i slično. Važno je reći kako su sva pucanja prijavljena te se vode u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Godine 2010. kuburaško društvo je posjetilo Vukovar povodom sjećanja na dan okupacije grada. Posjet je organiziran zajedno s kuburaškim društvom „Grof Kulmer“ iz Zaboka i kuburašima iz Okića. Nakon tog posjeta tri društva postala su pobratimljena društva. To prijateljstvo traje i dalje i jedni druge posjećuju prilikom nastupa u matičnim Općinama.

Športsko kulturna udruga građana

Udruga ŠKUG Josip Poljak osnovana je 02. ožujka 2008. godine. Nosi ime pokojnog Josipa Poljaka, jednog od najboljih nogometaša ovog kraja, koji je igračku karijeru završio, a trenersku započeo u NK Radoboj, gdje je bio uzor mnogim klincima, budućim nogometašima. Udruga okuplja veliki broj članova, a njezino prvo vodstvo činili su Janko Cvetko, predsjednik, Marijan Dunaj, potpredsjednik i tajnik Josip Topolovec.

Jedan od, do sada ostvarenih, projekata ove udruge jest sportski kompleks sagrađen u Jazvinama nedaleko zgrade područne škole. Uz to proteklom vremenu uređene su prostorije u Vatrogasnom domu te izgrađena Stara hiža na Bregima Radobojskim. Nakon te sanacije prišlo se betoniranju tribina, na koje su montirane plastične stolice (donacija GNK Dinamo Zagreb) te izgradnji igrališta za odbojku na pijesku. Postavljena je drvena kućica, a uređen je i sanitarni čvor i tuš.

Od sportskih aktivnosti Udruga je najpoznatija po organiziranje malonogometnog turnira, otvorenoj nogometnoj ligi te turnira za dječake do 12 godina. Zahvaljujući udruzi, u Jazvinama se održavaju i natjecanja, za muške i ženske ekipe, u igranju odbojke na pijesku, a organizira se i turnir i liga u belotu. Udruga je proteklih godina upriličila i stari zagorski običaj „lupitvu“, a svake godine ususret božićnim blagdanima organizira prigodne druženje uz kićenje jelke.

Funkciju predsjednika športsko-kulturne udruge građa „Josip Poljak“ obavlja Janko Cvetko, dok je tajnik istoimene udruge Josip Topolovec.

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Projekt Aktivni i nakon 65-e

Projekt Kreativno online

Javno.Radoboj.hr

Proracun

NK Radoboj

tmpAE

Općina prijatelj djece

tmpC004

Legenda o dedeku i babici

tmp2555

Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti internet stranice Općine Radoboj

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.