Kultura

KUD Zagorec Radoboj

Na inicijativu nekolicine mještana, 08.03.1979. godine osnovan je “Aktiv žena” Radoboj koji je za osnovni cilj imao očuvanje tradicije i običaja zagorskog kraja. Na početku osnivanja u rad se aktivno uključilo oko 40 članova, pretežno žena, pa su osnovane dvije sekcije: dramska grupa i ženski pjevački zbor. U proljeće 1983. godine osnovana je tamburaška sekcija, što je omogućilo osnivanje i folklorne sekcije, čime je kulturno-umjetnički rad Aktiva žena bio kompletan.

Zbog raznolikosti rada sekcija, 21.01.1984. godine „Aktiv žena“ mijenja naziv i registrira se kao KUD Zagorec Radoboj pod čijim nazivom djeluje i danas. KUD vrlo predano tada vodi Marija Jurinjak, koja priprema raznovrsni program i rad u sekcijama: pjevački zbor, folklor i tamburaška sekcija. Zahvaljujući tom predanom radu, KUD se osposobio za niz javnih nastupa, među kojima se posebno ističu oni u okviru bratskih susreta 12 općina SR Hrvatske i SR Slovenije.

Od trenutka osnivanja do danas kroz društvo je prošlo preko 100 članova. Tijekom vremena prestaju s radom folklorna i dramska sekcija, a aktivno najduže sa radom nastavljaju djelovati tamburaška sekcija i ženski pjevački zbor. Važno je spomenuti da su iz tamburaške sekcije KUD-a osnovani poznati Radobojski tamburaši. U okviru KUD-a od 2006.godine djeluje Sekcija za očuvanje narodnih običaja Radobojski pikec. Udruga izdaje list Pikec i organizira fašničku povorku.

Djelatnost KUD-a Zagorec svojim nastupima u posljednje vrijeme obogaćuju i Radobojske mažoretkinje. One djeluju od 2008. godine. Dragica Pospiš, nastavnica u OŠ S. Košutić Radoboj, njihova je organizatorica i do sada su ostvarile velik broj nastupa. Naravno, prvo su počele na domaćem, radobojskom terenu, prvo predstavljanje imale su prilikom obilježavanja Dana općine. Njihove članice, to su mahom polaznice Osnovne škole Side Košutić Radoboj. Sastav Radobojskih mažoretkinja prilično je heterogen, misli se na godine, jer ima članica koje polaze tek prvi razred osnovne, pa do onih koje su zakoračile u srednju školu. Među nastupima u proteklim godinama rado spominju sudjelovanja na Samoborfestu. Riječ je o natjecateljskoj manifestaciji gdje su  klinceze osvojile drugo mjesto. U povijesti Radobojskih mažoretkinja, koja će se u jednoj daljoj budućnosti pisati, svakako će svoje mjesto naći nastup seniorki na četverodnevnim susretima mažoretkinja u  Slovačkoj i Poljskoj. Naravno, s posebnom radošću se sjećaju i nastupa, do tada nikada pred toliko publike, prilikom gostovanja zagrebačkog Dinama i utakmice s NK Radoboj u nogometnom kupu Hrvatske.

Predsjednik udruge Kulturno umjetničko društvo Zagorec Radoboj je RoberT Mikša.

Kulturno obrazovno društvo Side Košutić

Kulturno-obrazovno društvo Side Košutić osnovano je 1995. godine na inicijativu intelektualaca iz Zagreba kojima su poznata hrvatska književnica Sida Košutić i njezina djela poticaj i nadahnuće za stvaralaštvo. Cilj je toga Društva čuvanje uspomene na njezino ime, djelo i životni put prožet visokomoralnim i etičkim vrijednostima.

Planiranje rada, sabiranje, proučavanje, čuvanje, izlaganje i predstavljanje baštine Side Košutić, izdavanje djela Side Košutić, poticanje i njegovanje književnog stvaralaštva uz suradnju sa školama, priređivanje poetsko scenskih recitala, priređivanje koncerata s težištem na promicanju djela hrvatske glazbene baštine, duhovne glazbe i djela suvremenih glazbenih autora, poticanje čuvanja, uređivanja i zaštite spomenika prirode i spomenika kulture te prikupljanje pisane i tiskane građe s tog područja, kulturno umjetnička edukacija mladih (program edukacije mladeži)-približavanje vlastitog kulturnog nasljeđa mladeži i odraslima, razvijanje i pomaganje kulturno umjetničke djelatnosti, suradnja sa srodnim udrugama, institucijama, školama u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu, samo se neke od djelatnosti ove udruge.

Kulturno – obrazovno društvo Sida Košutić tijekom godine u suradnji s ostalim udrugama organizira razne programe. Dvije su glavne manifestacije. Jedna od njih je dodjela književne nagrade Sida Košutić, koju dobivaju autori najboljih radova koje pišu osnovnoškolci iz Hrvatske i dijaspore na temu: Poljubi grumen zavičajne zemlje i prošapći hvala. Druga manifestacija je Radobojsko proljeće, koje se održava u svibnju i traje sedam do deset dana. Promoviraju se knjige Side Košutić i CD-i pjevačkog zbora Vrijeskice. Održavaju se i izložbe likovnih umjetnika, koncerti i predavanja, a mjesto okupljanja je prostor Osnovne škole Radoboj koja nosi ime Side Košutić.

Aktualno vodstvo Kulturno obrazovnog društva Side Košutić predstavljaju Biserka Šimunić – predsjednica i Dubravka Habjanec – dopredsjednica udruge.

Limena glazba Mirna

Tradicija limene glazbe u Radoboju vezana je uz rudarstvo. Bio je to razlog zašto se ova udruga, kao samostalna, registrirala 1998. godine, uzevši ime Mirna – po rudniku ugljena koji je sve do sredine druge polovice prošlog stoljeća bio izvor prihoda mjesnog stanovništva. Na taj način glazbenici daju svoj doprinos njegovanju uspomena na rudarske dane ovoga kraja. Današnji članovi Limene glazbe „Mirna“ ističu da među njima ima glazbenika koji su osnovali Mlade Radobojce i, bez obzira na svoje godine, aktivni su i dobro se nose s novitetima koji nisu mimoišli ni ovu vrstu glazbenog stvaralaštva i svirajućega umijeća. Sadašnju postavu Limene glazbe „Mirna“ čine glazbenici nekoliko generacija. . Uz mnogo odricanja i entuzijazma svaki se član nesebično zalaže da se ne prekine hvalevrijedna tradicija. Na taj način članovi Limene glazbe Mirna nastoje se odužiti svim ljudima dobre volje kojima je glazba u srcu i u duši.

Starije generacije vjerojatno se sjećaju davne 1967. godine kada su članovi limene glazbe Mladi Radobojci na Radio stanici Hrvatsko zagorje Krapina snimili valcer Jesensko lišće koji se nakon toga često «vrtio» putem radija. Vrijedno je izdvojiti 1969. godinu kada su izdali svoj prvi nosač zvuka, tj. gramofonsku ploču s polkom Veseli dečki i valcerom Kameno srce, snimljeno u tadašnjem Jugotonu u Zagrebu. Članovi LG Mirna su u siječnju 2012. godine ponovno bili u tonskom studiju, ovaj put kod priznatog zagorskog glazbenika Marija Plantaka, gdje su snimili valcer pod nazivom Prolivene suze, koji je komponirao pokojni Josip Košutić, dugogodišnji kapelnik radobojske limene glazbe. Tekst su zajednički napisali Tomislav Cerovečki i Branko Bolfek. Tijekom travnja 2012. godine snimali su i svoj prvi spot u produkciji snimatelja Božidara Horvata iz Velikog Trgovišća. Izvođenje pjesme Prolivene suze popraćeno je radobojskim pejzažima: od kapelice, preko središta Radoboja, župne crkve, do kapele sv. Jakova i do klijeti.

 Udruga limena glazba Mirna broji dvadesetak članova, a aktualni predsjednik i zastupnik udruge je Stjepan Cerovec

Limena glazba Radobojska zvona

Ova limena glazba počela je sa radom 10.12.1998. godine, a osnivačka skupština održana je 08.12.2000. godine, kojoj je prisustvovalo 23. člana, te je donesen STATUT udruge i sam naziv, izbor predsjednika, upravnog odbora, nadzornog odbora, stegovnog povjerenstva, izbor potpisnika dokumenata, te program rada udruge. Za predsjednika udruge izabran je Dragutin Crnek, za tajnika Stjepan Ranogajec i blagajnika Dragica Pospiš.

Prvi značajniji javni nastup imali su u Krapini u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Bili su mladi i puni elana, ali svjesni da na svojim ramenima nose teret slave – jer iz radobojskog kraja nigdar ni nekam došla igrat loša mužika. Ne treba posebno napominjati da je taj nastup, kao i mnogi drugi koji su slijedili iza njega, bio uspješan i od publike nagrađen pljeskom – najvećom i najdražom nagradom svakom onom tko se bavi nekom umjetničkom djelatnošću.

Ova udruga djeluje s ciljem zadovoljavanja kulturne potrebe građana i stvaranja uvjeta za umjetničko izražavanje, stvaralaštvo, osposobljavanja novih mladih i druženja svojih članova. Promicanje i čuvanje glazbene i svekolike kulturne baštine i običaja ljudi općine Radoboj, Hrvatskog zagorja i drugih krajeva Hrvatske, pa i inozemstva, nastupanje na raznim smotrama i priredbama u zemlji i inozemstvu, održavanje redovitih proba, djelatnosti su kojima ova limena glazba opravdava svoje postojanje.

Radobojska zvona na svojim nastupima sviraju koncertne skladbe, spletove, valcere, koračnice i dr.

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Projekt Aktivni i nakon 65-e

Projekt Kreativno online

Javno.Radoboj.hr

Proracun

NK Radoboj

tmpAE

Općina prijatelj djece

tmpC004

Legenda o dedeku i babici

tmp2555

Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti internet stranice Općine Radoboj

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.