Udruge

KUD Zagorec Radoboj

Na inicijativu nekolicine mještana, 08.03.1979. godine osnovan je “Aktiv žena” Radoboj koji je za osnovni cilj imao očuvanje tradicije i običaja zagorskog kraja. Na početku osnivanja u rad se aktivno uključilo oko 40 članova, pretežno žena, pa su osnovane dvije sekcije: dramska grupa i ženski pjevački zbor. U proljeće 1983. godine osnovana je tamburaška sekcija, što je omogućilo osnivanje i folklorne sekcije, čime je kulturno-umjetnički rad Aktiva žena bio kompletan.

Zbog raznolikosti rada sekcija, 21.01.1984. godine „Aktiv žena“ mijenja naziv i registrira se kao KUD Zagorec Radoboj pod čijim nazivom djeluje i danas. KUD vrlo predano tada vodi Marija Jurinjak, koja priprema raznovrsni program i rad u sekcijama: pjevački zbor, folklor i tamburaška sekcija. Zahvaljujući tom predanom radu, KUD se osposobio za niz javnih nastupa, među kojima se posebno ističu oni u okviru bratskih susreta 12 općina SR Hrvatske i SR Slovenije.

Od trenutka osnivanja do danas kroz društvo je prošlo preko 100 članova. Tijekom vremena prestaju s radom folklorna i dramska sekcija, a aktivno najduže sa radom nastavljaju djelovati tamburaška sekcija i ženski pjevački zbor. Važno je spomenuti da su iz tamburaške sekcije KUD-a osnovani poznati Radobojski tamburaši. U okviru KUD-a od 2006.godine djeluje Sekcija za očuvanje narodnih običaja Radobojski pikec. Udruga izdaje list Pikec i organizira fašničku povorku.

Djelatnost KUD-a Zagorec svojim nastupima u posljednje vrijeme obogaćuju i Radobojske mažoretkinje. One djeluju od 2008. godine. Dragica Pospiš, nastavnica u OŠ S. Košutić Radoboj, njihova je organizatorica i do sada su ostvarile velik broj nastupa. Naravno, prvo su počele na domaćem, radobojskom terenu, prvo predstavljanje imale su prilikom obilježavanja Dana općine. Njihove članice, to su mahom polaznice Osnovne škole Side Košutić Radoboj. Sastav Radobojskih mažoretkinja prilično je heterogen, misli se na godine, jer ima članica koje polaze tek prvi razred osnovne, pa do onih koje su zakoračile u srednju školu. Među nastupima u proteklim godinama rado spominju sudjelovanja na Samoborfestu. Riječ je o natjecateljskoj manifestaciji gdje su  klinceze osvojile drugo mjesto. U povijesti Radobojskih mažoretkinja, koja će se u jednoj daljoj budućnosti pisati, svakako će svoje mjesto naći nastup seniorki na četverodnevnim susretima mažoretkinja u  Slovačkoj i Poljskoj. Naravno, s posebnom radošću se sjećaju i nastupa, do tada nikada pred toliko publike, prilikom gostovanja zagrebačkog Dinama i utakmice s NK Radoboj u nogometnom kupu Hrvatske.

Predsjednik udruge Kulturno umjetničko društvo Zagorec Radoboj je RoberT Mikša.

Kulturno obrazovno društvo Side Košutić

Kulturno-obrazovno društvo Side Košutić osnovano je 1995. godine na inicijativu intelektualaca iz Zagreba kojima su poznata hrvatska književnica Sida Košutić i njezina djela poticaj i nadahnuće za stvaralaštvo. Cilj je toga Društva čuvanje uspomene na njezino ime, djelo i životni put prožet visokomoralnim i etičkim vrijednostima.

Planiranje rada, sabiranje, proučavanje, čuvanje, izlaganje i predstavljanje baštine Side Košutić, izdavanje djela Side Košutić, poticanje i njegovanje književnog stvaralaštva uz suradnju sa školama, priređivanje poetsko scenskih recitala, priređivanje koncerata s težištem na promicanju djela hrvatske glazbene baštine, duhovne glazbe i djela suvremenih glazbenih autora, poticanje čuvanja, uređivanja i zaštite spomenika prirode i spomenika kulture te prikupljanje pisane i tiskane građe s tog područja, kulturno umjetnička edukacija mladih (program edukacije mladeži)-približavanje vlastitog kulturnog nasljeđa mladeži i odraslima, razvijanje i pomaganje kulturno umjetničke djelatnosti, suradnja sa srodnim udrugama, institucijama, školama u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu, samo se neke od djelatnosti ove udruge.

Kulturno – obrazovno društvo Sida Košutić tijekom godine u suradnji s ostalim udrugama organizira razne programe. Dvije su glavne manifestacije. Jedna od njih je dodjela književne nagrade Sida Košutić, koju dobivaju autori najboljih radova koje pišu osnovnoškolci iz Hrvatske i dijaspore na temu: Poljubi grumen zavičajne zemlje i prošapći hvala. Druga manifestacija je Radobojsko proljeće, koje se održava u svibnju i traje sedam do deset dana. Promoviraju se knjige Side Košutić i CD-i pjevačkog zbora Vrijeskice. Održavaju se i izložbe likovnih umjetnika, koncerti i predavanja, a mjesto okupljanja je prostor Osnovne škole Radoboj koja nosi ime Side Košutić.

Aktualno vodstvo Kulturno obrazovnog društva Side Košutić predstavljaju Biserka Šimunić – predsjednica i Dubravka Habjanec – dopredsjednica udruge.

Limena glazba Mirna

Tradicija limene glazbe u Radoboju vezana je uz rudarstvo. Bio je to razlog zašto se ova udruga, kao samostalna, registrirala 1998. godine, uzevši ime Mirna – po rudniku ugljena koji je sve do sredine druge polovice prošlog stoljeća bio izvor prihoda mjesnog stanovništva. Na taj način glazbenici daju svoj doprinos njegovanju uspomena na rudarske dane ovoga kraja. Današnji članovi Limene glazbe „Mirna“ ističu da među njima ima glazbenika koji su osnovali Mlade Radobojce i, bez obzira na svoje godine, aktivni su i dobro se nose s novitetima koji nisu mimoišli ni ovu vrstu glazbenog stvaralaštva i svirajućega umijeća. Sadašnju postavu Limene glazbe „Mirna“ čine glazbenici nekoliko generacija. . Uz mnogo odricanja i entuzijazma svaki se član nesebično zalaže da se ne prekine hvalevrijedna tradicija. Na taj način članovi Limene glazbe Mirna nastoje se odužiti svim ljudima dobre volje kojima je glazba u srcu i u duši.

Starije generacije vjerojatno se sjećaju davne 1967. godine kada su članovi limene glazbe Mladi Radobojci na Radio stanici Hrvatsko zagorje Krapina snimili valcer Jesensko lišće koji se nakon toga često «vrtio» putem radija. Vrijedno je izdvojiti 1969. godinu kada su izdali svoj prvi nosač zvuka, tj. gramofonsku ploču s polkom Veseli dečki i valcerom Kameno srce, snimljeno u tadašnjem Jugotonu u Zagrebu. Članovi LG Mirna su u siječnju 2012. godine ponovno bili u tonskom studiju, ovaj put kod priznatog zagorskog glazbenika Marija Plantaka, gdje su snimili valcer pod nazivom Prolivene suze, koji je komponirao pokojni Josip Košutić, dugogodišnji kapelnik radobojske limene glazbe. Tekst su zajednički napisali Tomislav Cerovečki i Branko Bolfek. Tijekom travnja 2012. godine snimali su i svoj prvi spot u produkciji snimatelja Božidara Horvata iz Velikog Trgovišća. Izvođenje pjesme Prolivene suze popraćeno je radobojskim pejzažima: od kapelice, preko središta Radoboja, župne crkve, do kapele sv. Jakova i do klijeti.

 Udruga limena glazba Mirna broji dvadesetak članova, a aktualni predsjednik i zastupnik udruge je Stjepan Cerovec

Limena glazba Radobojska zvona

Ova limena glazba počela je sa radom 10.12.1998. godine, a osnivačka skupština održana je 08.12.2000. godine, kojoj je prisustvovalo 23. člana, te je donesen STATUT udruge i sam naziv, izbor predsjednika, upravnog odbora, nadzornog odbora, stegovnog povjerenstva, izbor potpisnika dokumenata, te program rada udruge. Za predsjednika udruge izabran je Dragutin Crnek, za tajnika Stjepan Ranogajec i blagajnika Dragica Pospiš.

Prvi značajniji javni nastup imali su u Krapini u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Bili su mladi i puni elana, ali svjesni da na svojim ramenima nose teret slave – jer iz radobojskog kraja nigdar ni nekam došla igrat loša mužika. Ne treba posebno napominjati da je taj nastup, kao i mnogi drugi koji su slijedili iza njega, bio uspješan i od publike nagrađen pljeskom – najvećom i najdražom nagradom svakom onom tko se bavi nekom umjetničkom djelatnošću.

Ova udruga djeluje s ciljem zadovoljavanja kulturne potrebe građana i stvaranja uvjeta za umjetničko izražavanje, stvaralaštvo, osposobljavanja novih mladih i druženja svojih članova. Promicanje i čuvanje glazbene i svekolike kulturne baštine i običaja ljudi općine Radoboj, Hrvatskog zagorja i drugih krajeva Hrvatske, pa i inozemstva, nastupanje na raznim smotrama i priredbama u zemlji i inozemstvu, održavanje redovitih proba, djelatnosti su kojima ova limena glazba opravdava svoje postojanje.

Radobojska zvona na svojim nastupima sviraju koncertne skladbe, spletove, valcere, koračnice i dr.

Kinološki klub

Kinološki klub Radoboj djeluje od 2003. godine i ima dvadesetak članova. Cilj mu je promicanje kvalitetnog načina uzgoja pasa. Predsjednik kluba je Cvjetko Fruk, a u njegovom domu, gdje je i adresa kluba, mnogi pehari i priznanja svjedoče o uspješnosti djelatnosti Kluba u zemlji i inozemstvu.

Cvjetko Fruk je do sada najviše uspjeha na natjecanjima postigao s kujom Arantra magnificds black angel, pasmine rottweiler. Ona je, kako piše na potvrdi Hrvatskog kinološkog saveza, ispunila uvjete za prvaka Hrvatske i Austrije te internacionalnog šampiona u ljepoti.

Član Kinološkog kluba Radoboj, Zdravko Košutić nastupio je na specijalnoj izložbi njemačkih ovčara u najzahtjevnijoj klasi radnih ženki. Sudjelovali su izlagači iz Italije, Njemačke, Mađarske i drugih zemalja, a njegova ovčarka Greta osvojila je treće mjesto

Klub padobranskog jedrenja Jastreb

Klub padobranskog jedrenja JASTREB – Radoboj osnovan je 24. listopada 1999. godine, na osnivačkoj skupštini kluba je tada bilo prisutno 27 članova koje su okupili zaljubljenici u ovaj predivan sport Ivica Pavić, Darko Potočki, Bajcer Vjekoslav i Milivoj Habrle. Danas je klub uredno registriran u Uredu državne uprave pri Krapinsko-zagorskoj županiji.

Član je Hrvatskog zrakoplovnog saveza od dana osnivanja, Zajednice tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije te član Zajednice športskih udruga Općine Radoboj. Klub padobranskog jedrenja "JASTREB" - Radoboj okuplja članove s područja Krapinsko-zagorske županije. U klub je sada učlanjeno 30 članova s područja gradova Krapine, Oroslavja, Zaboka te Pregrade i općina Đurmanec, Hum na Sutli, Jesenje, Mihovljan, Radoboj, Petrovsko i Zlatar Bistrice. Za sve ovo vrijeme Klub djeluje neprekidno od osnivanja.

Stranice povijesti padobranskog jedrenja nad Krapinsko-zagorskom županijom, počele su se pisati 24. listopada 1999. godine, kada se na iznenađenje nekolicine inicijatora osnivanja kluba JASTREB u radobojskoj Osnovnoj školi Side Košutić na osnivačkoj skupštini pojavilo 27 zainteresiranih za tada još gotovo svima, nepoznat sport. Zapravo, sve je krenulo od kako ga vole i nadimkom zvati, Predsjednika (Darko Potočki-Profa), koji je na čuđenje svih jednog dana doma osvanuo sa čudnim ruksakom, za koji se kasnije uspostavilo da skriva tako čudesnu spravu za letenje.

Klub Jastreb bio je organizatori Državnog prvenstva u preletima 2002.i suorganizatori s KPJ Let iz Ivanca 2003. godine, te organizator Državnih prvenstava u preciznom slijetanju parajedrilicom 2013 i 2014 godine. Ulogu predsjednika udruge trenutno obnaša Darko Potočki  - Profa, a ulogu tajnika Jurica Tušek.

Kuburaško društvo Viniverhska kubura

Udruga je osnovana 16. ožujka 2010. na čelu sa predsjednikom Stjepanom Herak i tajnikom Jankom Oraić.  Glavni dio njihova djelovanja vezan je uz Uskrs, te poticanje, razvijanje i čuvanje tradicije Uskrsnog pucanja i obilježavanje većih vjerskih blagdana, te sudjelovanje na proslavama državnog karaktera. Njegovanje i održavanje starih tradicija i običaja, organiziranje kuburaških manifestacija, te unapređenje i afirmacija kuburaštva kao djelatnosti u svrhu promicanja turizma i radobojskog kraja glavne su djelatnosti kojima je društvo usmjereno.

U sadašnjem mandatu udrugu kao predsjednik predstavlja Stjepan Herak dok je tajnik istoimenog društva Ivica Oraić.

Nogometni klub Radoboj

Na inicijativu tadašnje omladinske organizacije Mjesne zajednice Radoboj, na čijem je čelu tada bio Rudolf Broz, 28. prosinca 1975. godine održana je osnivačka skupština na kojoj je donijeta odluka o utemeljenju Nogometnog kluba Radoboj, usvojen je Statut kluba i izabrano rukovodstvo. Za prvog predsjednika kluba izabran je Milivoj Ranogajec, za tajnika Josip Borovečki, a za trenera Gabrijel Mežnarić. Uslijedile su aktivnosti na službenoj registraciji Kluba i prikupljanju budućih igrača. Sve je to obavljeno do početka natjecateljske sezone 1976./1977., kada se ime NK Radoboj po prvi puta pojavljuje u službenim dokumentima Saveza nogometnog područja Varaždin, kamo su nogometni klubovi iz Zagorja tada pripadali. Kako u Radoboju nema igrališta u to vrijeme, utakmice su se igrale u Začretju, a potom u Krapini.

Nakon dvogodišnjeg natjecanja u okviru grupe Zagorje – Varaždinskog nogometnog saveza, u jesen 1979. startala je III. nogometna liga Međuopćinskog saveza Hrvatskog zagorja. Uz Radoboj u toj su se ligi natjecali: Matija Gubec, LTV, Milengrad, Prvomajska; Partizan, Belecgrad i Vihor. Tu se natječe do kraja sezone 1980./1981., kada prelazi u viši rang natjecanja. Tadašnja Skupština SIZ-a za fizičku kulturu općine Krapina proglašava NK Radoboj najboljom sportskom ekipom na području općine Krapina u 1981. godini.

Uz organizaciju odigravanja službenih i prijateljskih utakmica, uprava Kluba aktivno radi na izgradnji igrališta u Radoboju. Nakon odabira lokacije slijedi otkup zemljišta i početak gradnje. Zahvaljujući prije svega sredstvima iz samoupravne zajednice za fizičku kulturu Općine Krapina i Mjesne zajednice Radoboj. Konačno, nakon što je igralište izgrađeno, na njemu je 14. travnja 1985. godine odigrana prva službena utakmica.

Među uspjehe ovog kluba treba ubrojiti i one ostvarene u kup natjecanjima u razdoblju od 1995. do 1998. godine. Naime, Radoboj se četiri puta plasirao u finale kupa za područje Hrvatskog zagorja i dva puta ga je osvojio. Postizao je i zapažene rezultate na razini Zagrebačkog nogometnog saveza, kao što je npr. pobjeda nad tadašnjim drugoligašem Chromosom iz Zagreba rezultatom 5:3.

Početkom 2000. godine za predsjednika Kluba izabran je Petar Košutić, a za dopredsjednika Vinko Rihtar. Oni na tim dužnostima ostaju do 2004. godine. Na Izvanrednoj skupštini održanoj 29.rujna 2004.za predsjednika Kluba izabran je Zdenko Vidović.

Radobojski nogometni klub u redovitim natjecanjima koja se odvijaju u okviru Županijskih nogometnih liga ima ukupno pet ekipa. Tako su u natjecanja uključeni mlađi pioniri, pioniri, juniori, seniori i veterani..

Osvajanjem prvih mjesta u prvenstvenom ligaškom natjecanju te naslova pobjednika kup natjecanja, osvajanjem prvih mjesta na brojnim turnirima i igrajući mnoge prijateljske utakmice od hrvatskih prvoligaša do klubova iz drugih država i ukupnim sportskim ponašanjem, Nogometni klub Radoboj je u proteklim desetljećima osvojio simpatije ljubitelja nogometa u cijelom sjeverozapadnom dijelu Hrvatske pronoseći tako i popularizirajući radobojski kraj. Nastavak tih htjenja opet je rezultirao plasmanom u finale kupa Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije koji je odigran 4. lipnja 2014. u Novom Golubovcu. Momčad Radoboja pobijedila je ekipu Zagorec iz Krapine nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U regularnom dijelu utakmice, mreže oba Kluba su  mirovale. U junaka utakmice prometnuo se golman ekipe Radoboj Goran Malogorski, koji je igračima Zagorca prilikom izvođenja jedanaesteraca obranio dva udarca. Pehar momčadi Radoboja predao je predsjednik Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, Stjepan Merkaš.

Od nogometne sezone 2014/2015 Nogometni klub Radoboj natjecao se četvrtoj Hrvatskoj nogometnog ligi – središte, da bi od sezone 2017/2018 natjecanje ponovno nastavio u I. ligi Krapinsko – zagorske županije. Sa svim dobnim pogonima NK Radoboj broji preko 100-njak članova, a aktualni predsjednik NK Radoboj je Robert Mikša.


 

U 2020. godini tvrtka Jadranski naftovod d.d. Miramarska cesta 24, Zagreb putem Ugovora o sponzorstvu br. KK-51/20 dodijelila je sponzorstvo Nogometnom klubu Radoboj u svrhu pokrivanja dijela troškova projekta uređenja nogometnog igrališta sa umjetnom travom.

Športska udruga građana Gornja Šemnica

Športska udruga građana Gornja Šemnica osnovana je 27. travnja 2008. godine. Glavni cilj športske udruge jest promicanje i unapređenje sportskih i rekreativnih aktivnosti građana koji žive i gravitiraju području Općine Radoboj. Spomenuti cilj ostvaruju planiranjem i razvijanjem sustava aktivne rekreacije, organiziranjem seminara, tribina, okruglih stolova i sličnih skupova, planiranjem aktivnih izleta za članove udruge i članove njihovih  obitelji. Također udruga organizira športske, školske i društvene radionice, razne sekcije unutar udruge, sportska natjecanja, tradicionalne malonogometne turnire te slične sadržaje namijenjene široj lokalnoj zajednici.

Funkciju predsjednika športske udruge građana Gornja Šemnica obnaša Mario Herak, funkciju tajnika Davor Jurinjak, a funkciju blagajnika Kristijan Brozd

Športska udruga Radoboj

Športska udruga Radoboj osnovana je  14. veljače 2010. godine s ciljem promicanja i unapređenja sportskih i rekreativnih aktivnosti građana koji žive na području Općine Radoboj. Planiranje i razvitak sustava aktivne rekreacije, organiziranje seminara, tribina, okruglih stolova i sličnih skupova, planiranje rekreativnih aktivnih izleta za članove Udruge i članove njihovih obitelji, organiziranje sportskih, školskih i društvenih radionica te raznih sekcija unutar Udruge, organizacija sportskih natjecanja, organizacija tradicionalnog malonogometnog turnira Radoboj djelatnosti su kojima se ova udruga bavi.

Odgovorne osobe za predstavljanje i zastupanje športske udruge Radoboj su Marko Pospiš – predsjednik udruge i Ivan Cerovec – tajnik udruge

Športsko kuburaško društvo Radoboj

Udruga kuburaša je osnovana na inicijativu nekoliko pojedinaca u Radoboju, u ožujku 1994. godine. Prvi predsjednik društva bio je Branko Jurinjak, a tajnik Stjepan Pažameta. Trenutno, društvo broji tridesetak članova na čelu sa predsjednikom društva Jankom Ranogajec i tajnikom Damirom Šemnički.

Društvo sudjeluje na svim većim manifestacijama u općini Radoboj, pa i šire. Svake godine društvo sudjeluje na „Smotri kuburaških društava Krapinsko-zagorske županije“. Članovi društva s ponosom napominju da je društvo kuburaša iz Radoboja bio jedan od uspješnijih organizatora Smotre 2001. godine u ulozi domaćina. Svake godine društvo sudjeluje i na kuburaškom zboru u Bestovju. Od važnijih nastupa vrijedi spomenuti pucanje povodom otvorenja u ratu razorene crkve Svetog Ante, u Šibensko-kninskoj županiji.

Također, Športsko kuburaško društvo Radoboj svojim pucanjem sudjeluje i na raznim svečanostima kao što su svadbe ili povodom proslave rođendana, godišnjica, i slično. Važno je reći kako su sva pucanja prijavljena te se vode u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Godine 2010. kuburaško društvo je posjetilo Vukovar povodom sjećanja na dan okupacije grada. Posjet je organiziran zajedno s kuburaškim društvom „Grof Kulmer“ iz Zaboka i kuburašima iz Okića. Nakon tog posjeta tri društva postala su pobratimljena društva. To prijateljstvo traje i dalje i jedni druge posjećuju prilikom nastupa u matičnim Općinama.

Športsko kulturna udruga građana

Udruga ŠKUG Josip Poljak osnovana je 02. ožujka 2008. godine. Nosi ime pokojnog Josipa Poljaka, jednog od najboljih nogometaša ovog kraja, koji je igračku karijeru završio, a trenersku započeo u NK Radoboj, gdje je bio uzor mnogim klincima, budućim nogometašima. Udruga okuplja veliki broj članova, a njezino prvo vodstvo činili su Janko Cvetko, predsjednik, Marijan Dunaj, potpredsjednik i tajnik Josip Topolovec.

Jedan od, do sada ostvarenih, projekata ove udruge jest sportski kompleks sagrađen u Jazvinama nedaleko zgrade područne škole. Uz to proteklom vremenu uređene su prostorije u Vatrogasnom domu te izgrađena Stara hiža na Bregima Radobojskim. Nakon te sanacije prišlo se betoniranju tribina, na koje su montirane plastične stolice (donacija GNK Dinamo Zagreb) te izgradnji igrališta za odbojku na pijesku. Postavljena je drvena kućica, a uređen je i sanitarni čvor i tuš.

Od sportskih aktivnosti Udruga je najpoznatija po organiziranje malonogometnog turnira, otvorenoj nogometnoj ligi te turnira za dječake do 12 godina. Zahvaljujući udruzi, u Jazvinama se održavaju i natjecanja, za muške i ženske ekipe, u igranju odbojke na pijesku, a organizira se i turnir i liga u belotu. Udruga je proteklih godina upriličila i stari zagorski običaj „lupitvu“, a svake godine ususret božićnim blagdanima organizira prigodne druženje uz kićenje jelke.

Funkciju predsjednika športsko-kulturne udruge građa „Josip Poljak“ obavlja Janko Cvetko, dok je tajnik istoimene udruge Josip Topolovec.

Društvo naša djeca Radoboj

U Radoboju je 2013. godine osnovano Društvo «Naša djeca». Cilj mu je organiziranje i vođenje akcija na dobrobit djece. Riječ je o nevladinoj, humanitarnoj i edukativnoj udruzi roditelja i prijatelja djece. Prilikom osnivanja društvo je imalo 17 članova. Za predsjednicu Društva izabrana je Sanja Dunaj, a potpredsjednica je Dragica Pospiš. Općina Radoboj podržala je ovu akciju jer ona predstavlja dalji doprinos unapređivanju pažnje prema najmlađim stanovnicima, a što se dokazuje kroz izgradnju brojnih igrališta, a surađuje se s nastavnicima i školom.

 Osnivanju ovog Društva prethodila je, na području općine Radoboj, izgradnja sedam igrališta za najmlađe: u Gornjoj Šemnici, u Radoboju, Radobojskom Orehovcu, Radobojskom Strahinju, Radobojskim Bregima, Jazvinama i u naselju Mikši.

  Na području općine, u prosjeku živi oko 750 djece, a u jednoj školskoj godini nastavu pohađa njih 250. Za pokrivanje troškova vezanih uz stvaranje što boljih uvjeta za najmlađe i za njihove aktivnosti iz općinskog proračuna izdvajaju se znatna sredstva. Ona su namijenjena za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, za naobrazbu djece s teškoćama u razvoju, za predškolski odgoj, školske aktivnosti, školu plivanja, za troškove školskih natjecanja, nabavu darova povodom dječjih blagdana, za prijevoz učenika u škole te za izgradnju i održavanje dječjih igrališta, za besplatnu školsku kuhinju, jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete, a upravo veliku ulogu u realizaciji svega navedenoga i dostupnosti svakom djetetu ima Društvo naša djeca Radoboj.

 U novom izbornom razdoblju Udrugu Društvo naša djeca Radoboj predstavljaju i zastupaju Ivana Hazulin – predsjednica i Ana Florjan – tajnica.

DVD Gornja Šemnica

DVD Gornja Šemnica osnovan je 22.travnja 1951. Osnivači društva bili su: Josip Macan – predsjednik, Ivan Oraić – komandir, Josip Veseljak – tajnik itd. Gradnja zgrade DVD-a u Šemnici Gornjoj počela je 1978. Gradnja vatrogasnog doma završena je 1979. godine u samom centru mjesta Šemnice Gornje. Godine 1997. dograđena je garaža za veće vozilo i uređen sanitarni čvor te proširen prostor dvorane. Tada je predsjednik društva bio Branko Risek, koji je bio i glavni pokretač akcija.

Na vatrogasnom natjecanju organiziranom 1999. godine na razini Krapinsko- zagorske županije općinu Radoboj jedino je zastupao DVD Šemnica Gornja. Po prvi puta u svojoj povijesti ovo je Društvo sudjelovalo u natjecanjima s tri ekipe: Žene A, Muški A i Muški B. Najbolji rezultat, treće mjesto, osvojila je ženska ekipa, čime je stekla pravo nastupa na državnom vatrogasnom natjecanju.

Funkciju predsjednika DVD-a od osnutka pa do danas obnašali su: Josip Macan, Janko Sajko, Viktor Dugina, Alojz Košutić, Marijan Oraić, Dragutin Horvat, Mirko Tepuš, Branko Risek, Mijo Košutić, Marijan Lovrenčić te Jelena Veseljak – aktualna predsjednica.

U ovom se DVD-u posebna briga vodi o radu s mladima. Djeca unazad nekoliko godina redovito sudjeluju na raznim vatrogasnim natjecanjima i manifestacijama. Tako su i 2010. godine nastupala na 2. memorijalu Marko Piljek koji je održan u Pavlovcu Zabočkom. Podržavanje toga interesa među mladima zasluga i doprinos su voditelja koji vježbaju s djecom. Time je djeci omogućeno, uz stjecanje novi znanja, sklapanje prijateljstva i raznovrsnih iskustava.

Uz natjecanja, posebna se briga vodi o obuci. Tako je u organizaciji Vatrogasne zajednice KZŽ-a i DVD-a u Gornjoj Šemnici održavaju osposobljavanja za zvanje vatrogasca.

DVD Jazvine

Na izvanrednoj sjednici Skupštine DVD-a Radoboj, koja je održana 14. kolovoza 1955., donijeta je odluka o odvajanju i formiranju novog – Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jazvine. U zapisniku je ostalo zapisano na kojim se razlozima temeljio taj zahtjev: „Mirko Tušek podvlači da želja za odvajanjem ne leži u nesuglasicama, već u potrebi omasovljenja vatrogasnog društva...“ U sastav novog DVD-a Jazvine ušli su članovi iz Jazvina, Radobojskog Orehovca i Radobojskih Brega.

Zahvaljujući  zalaganju vodstva Društva, počela je obuka i uvježbavanje u gašenju požara. Povećava se broj članova i bilježi odaziv stanovništva kod prikupljanja sredstava za nabavu potrebne vatrogasne opreme. Sve to potiče članove na još samoprjegorniji rad pa se ekipe Društva uključuju u razna vatrogasna natjecanja, kako na razini krapinskog vatrogasnog saveza, tako i šire. Vrijedno spomena je i to da je još 1963. godine u Zaprešiću na prvenstvu Hrvatske, tadašnja omladina iz Jazvina postala prvak Republike.

Od većih investicija spomenimo da je 4. listopada 2001. za potrebe DVD-a Jazvine nabavljeno navalno vozilo kapaciteta 2.000 litara vode s visokotlačnom pumpom. Osim za intervencije, vozilom se u ljetnim mjesecima dostavlja voda domaćinstvima koja imaju probleme s vodoopskrbom.
Za članove DVD-a Jazvine na izvještajno-izbornoj skupštini, u travnju 2013. godine, posebno je istaknuta nabava vatrogasnog vozila kapaciteta 4.000 litara vode, što je najviše u općini Radoboj, te obnova stare cisterne. Uz to počeli su radovi na uređenju terena na kojem bi se trebalo prići izgradnji novog spremišta. Na skupštini je za predsjednika izabran Zlatko Tušek, za potpredsjednika Alojz Mikša, zapovjednik je Boris Kiseljak, dozapovjednik Željko Vidović, a tajnik Tomislav Tušek.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jazvine održava je u područnoj školi u Jazvinama vatrogasnu vježbu: evakuacija i spašavanje učenika iz škole u slučaju požara, u kojoj  sudjeluju djeca i nastavnici od prvog do četvrtog razreda. Vježba se organizirana s ciljem da nastavnici mogu provesti evakuaciju i spašavanje na siguran način, ali i da se provjeri spremnost i organiziranost DVD-a Jazvine. Aktualni predsjednik DVD Jazvine je Tomislav Tušek.
 

DVD Radoboj

DVD Radoboj djelovao je već tijekom 1929. godine, o čemu postoje zapisi u knjizi 100 godina DVD-a Krapina. Naime, društvo je imalo na korištenju motornu štrcaljku i ostalu nužno potrebnu opremu koja je bila smještena u zgradi pored Mjesnog ureda Radoboj. Ostala je sačuvana knjiga blagajne u kojoj se prvi zapis odnosi na 14. travnja 1929., kada su rudari i mještani uplaćivali novčane doznake i pomoć novoosnovanome Društvu za nabavu opreme. Tako je 19. svibnja 1929. prigodom isplate plače rudarima ubrano 937 dinara, što je u ono vrijeme bio velik iznos.

Kao utemeljitelj Društva spominje se Alojz Klemenčić. Prvu veću akciju gašenja požara članovi DVD-a Radoboj imali su početkom prosinca 1929., kao dokaz tome ostao je zapis o isplati izdataka nastalih zbog požara. Nakon odobrenja društvenih pravila, 1929., bilo je 30 aktivnih i 10 rezervnih članova.

Prema malom broju sačuvanih dokumenata, može se zaključiti da je u radu DVD-a nakon 1936. Nastupilo određeno zatišje, koje je trajalo sve do 1942., kada je održana godišnja skupština na kojoj je izvršena reorganizacija rada. Tijekom II. svjetskog rata u radobojskom DVD-u, kao i u drugim takvim društvima, dolazi do opadanja aktivnosti. Prema pisanim tragovima, prva poslijeratna skupština održana je 18. veljače 1951. Četiri godine kasnije, 14. kolovoza 1955., održana je izvanredna skupština. Raspravljalo se o odvajanju članova iz Jazvina radi formiranja novog DVD-a. Prvih dana 1956. održana je redovna sjednica skupštine Društva koje je tada imalo 24 aktivna člana, a za predsjednika Upravnog odbora izabran je Viktor Kantolić.

Na skupštini 1968., na kojoj je zaključeno da treba ići u nabavu agregata – snažnijeg po potisnoj snazi i kapacitetu, za predsjednika je izabran Josip Broz, direktor Osnovne škole Radoboj. Sredstvima članarine, dobrovoljnih priloga i uz pomoć Vatrogasnog saveza općine Krapina, nabavljena je nova motorna štrcaljka kapaciteta 600 do 800 litara. Prvi kombi za potrebe Društva u Radoboj je, najavljujući svoj dolazak prodornom sirenom, stigao 3. prosinca 1972.

Godine 1997., kada je Društvo imalo 33 aktivna člana, sedam pričuvnih i četiri člana vatrogasne mladeži, predsjednik Upravnog odbora DVD-a Radoboj postao je Franjo Ranogajec. Društvo su te godine činili: četiri časnika i četiri dočasnika, 26 ispitnih vatrogasaca i pet vatrogasaca bez ispita. Nakon Franje Ranogajca na dužnosti predsjednika DVD-a Radoboj još su bili: Josip Macan, Božidar Cerovečki, Hinko Rihtar, Anđelko Ferek Jambrek i Josip Krleža, aktualni predsjednik. Cijelo vrijeme zapovjedničku dužnost obavlja Mijo Jurinjak.

Za DVD Radoboj 2012. godina ostat će upisana kao godina u kojoj je zabilježen najveći šumski požar koji se dogodio na Strahinjčici. Na području djelovanja te je godine bilo ukupno 12 požara, od toga 9 na otvorenom prostoru i tri na građevinama. Gašenje onog najvećeg trajalo je od 22. do 26. ožujka 2012. godine. Konstituirano je to na izbornoj skupštini održanoj u travnju 2013. godine. Tada je za predsjednika izabran Josip Krleža, njegov zamjenik je Zoran Pospiš.
U novom izbornom mandatu za aktualnog predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva izabran je Anđelko Topolovec, a njegov zamjenik je Zoran Pospiš.


U 2018. godini tvrtka Jadranski naftovod d.d. Miramarska cesta 24, Zagreb putem Ugovora o sponzorstvu br. KK-123/18 dodijelila je sponzorstvo Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Radoboj za provođenje programa iz programskog područja zaštite okoliša, obrazovanja, znanosti i odgoja. 


 

U 2020. godini tvrtka Jadranski naftovod d.d. Miramarska cesta 24, Zagreb putem Ugovora o sponzorstvu br. KK-46/20 dodijelila je sponzorstvo Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Radoboj u svrhu pokrivanja dijela troškova nabave novog kombi vatrogasnog vozila

Lovačko društvo Strahinjčica

U Radoboju još sredinom prošlog stoljeća dolazi do organiziranja modernih lovačkih udruga najprije zbog uzgoja, zaštite, a tek onda i radi lova. Naravno, to je podrazumijevalo da te udruge budu dostupne širem broju ljudi različitog ekonomskog statusa, posebno onima koji osjećaju ljubav prema prirodi. Uz to članovi moraju položiti lovački ispit i biti aktivno uključeni u svoju matičnu udrugu radi uzgoja i zaštite. Lovi se prema planu i programu – Lovnoj gospodarskoj osnovi, koja je izrađena u skladu sa zakonom i propisima vezanim za lovstvo. Današnje Lovačko društvo Strahinjčica Radoboj pravni je nasljednik Lovačkog društva Radoboj koje je osnovano 18. listopada 1945. pod organizacijom NO-a Varaždin br. 27559/45.

Lovačko društvo Strahinjčica Radoboj djeluje na ustrojenom zajedničkom lovištu br. 12, koje je zakupljeno 1996. godine od Krapinsko-zagorske županije prema važećim zakonskim propisima. Teritorijalno lovište obuhvaća teritorij općine Radoboj i dio Grada Krapine (Šemnica Donja). Ukupne je površine 3.878 hektara.
Među aktivnostima kojima se lovci bave je streljaštvo. Prva saznanja o tom sportu dobivena su od članova LD-a Zajec Škaričevo i od Jazvinčanca Augusta Tušeka, člana ovog društva. Kako bi mogli vježbati, 1987. godine kod Lovačkog doma Crneki izgrađena je streljana.

U današnjem ustroju ove udruge najviše tijelo je Skupština, koja je usvojenim Statutom precizirala djelatnost Društva, gdje se kaže da je lovačko društvo Strahinjčica Radoboj udruga dobrovoljno udruženih građana lovaca u cilju unapređenja uzgoja, zaštite lova i iskorištavanja divljači i njezinih dijelova, bez namjere stjecanja dobiti. Društvo se sastoji od dviju lokalnih jedinica: Radoboj – Jazvine te Gornja i Donja Šemnica. Predsjednik Lovačkog društva Strahinjčica je Vladimir Vidović

Udruga korisnika infomracijskih tehnologija

Općina Radoboj priključila se krugu gradova i općina koje su na svom području osnovale udrugu korisnika informacijske tehnologije. Radobojska udruga ima naziv: Udruga korisnika informacijske tehnologije Bit Radoboj, skraćeno RAbit. Osnivačka skupština održana je 13. rujna 2013. godine. Za predsjednika udruge izabran je Anđelko Belošević, a za tajnika Marko Kiseljak. Predsjednik je kao primarne zadaće Udruge naveo razvoj informacijskih tehnologija na području Radoboja, unapređenje sustava bežične tehnologije, širenje informatičke pismenosti među stanovnicima te razvoj tehničke kulture uopće. Jedan od prvih ciljeva djelovanja ove udruge je ostvaren time što je u Radoboju proradio prvi hotspot, odnosno lokacija na kojoj je stanovnicima besplatno dostupan bežični Internet.

Udruga umirovljenika Radoboj

Ova je udruga osnovana 28. siječnja 2001. godine a temeljni joj je zadatak pomaganje članovima koji imaju problema – od onih sa svladavanjem svakodnevnih briga oko preživljavanja, pa do onih kada čovjeka počne nagrizati samoća.

Prvi predsjednik Udruge umirovljenika bio je Josip Grobotek. Njega je 12. veljače 2002. na toj funkciji naslijedio Josip Horvat, kasnije je predsjednik bio Dragutin Crnek, a sada tu funkciju obnaša Ivan Malogorski. Tajničke poslove obavlja Zvonko Pavrlišak,

Aktivnosti koje organizira udruga: svake prve srijede u mjesecu mjeri se tlak i razina šećera; moguće je nabaviti ogrjev s plaćanjem na 3 do 4 rate; umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 1.200,00 kuna, u suradnji s Općinom Radoboj, uoči Nove godine daje se pomoć u paketima s najpotrebnijim živežnim namirnicama… Umirovljenici putem ove Udruge kupuju razne prehrambene proizvode, jer se njihovim skupnim uzimanjem ostvaruju niže cijene. Naravno, obzirom na godine u koje su zašli, ima i oboljelih, pa je posjećivanje takvih članova također zadatak o čijem se ostvarenju vodi puno pažnje.

Udruga ima odličnu suradnju s patronažnom službom Doma zdravlja KZŽ-a koja provodi mjerenje tlaka i šećera, a proširena je suradnja i s Gradskim društvom Crvenog križa Krapina

Udruga vinogradara i vinara

Udruga vinara i vinogradara „Radobojski pajdaši“ osnovana je 27.06.2004. godine. Sjedište udruge je na adresi Radoboj 56. Udruga djeluje na području općine Radoboj, grada Krapine i okolice, te dijelom općine Mihovljan. Inicijatori osnivanja udruge bili su Marijan Dunaj, Vinko Rihtar i Anđelko Topolovec. Udruga je osnovana sa svrhom razvoja vinogradarstva i vinarstva, te promicanja razvoja tržišta u cilju prodaje zagorskih vina i drugih proizvoda od grožđa i vina.

Postoje određeni kriteriji koje potencijalni kandidat za učlanjenje u udrugu treba zadovoljavati. Kandidat treba imati proizvodne kapacitete na području Hrvatskoga zagorja, treba poštivati statutarne odredbe udruge i treba aktivno sudjelovati u radu udruge. U početku udruga je brojila tridesetak članova, broj kojih se povećao na preko 80 današnjih članova sa stalnim trendom povećanja.

Udruga u svojem djelovanju provodi razne akcije. Obilježavaju se vinski blagdani kao što su Vincekovo, Podizanje klopotca, Martinje. Isto tako, vrši se kušanje mladog vina od strane stručne osobe radi otklanjanja mana vina. Udruga daje na ocjenjivanje vina većine zainteresiranih članova komisiji za ocjenjivanje za sjeverozapadnu Hrvatsku. Također, udruga vrši podjelu diploma na nivou Krapinsko-zagorske županije, u organizaciji Županijske gospodarske komore.

Udruga vinara i vinogradara je u sklopu svojeg djelovanja nabavila i instalirala, u proljeće 2006. godine, agrometeorološku stanicu za praćenje razvoja biljnih bolesti. Snimljeno je stanje kod zainteresiranih članova za otvaranje vinotočja, te se vode daljnje akcije do otvaranja istih. Isto tako, pripremaju se tečajevi za voditelja podruma. Članovi udruge su se uglavnom natjecali na županijskim izložbama vina, gdje su osvajali prosječan broj brončanih do zlatnih odličja.

Članovi udruge raspolažu sa cca 10 hektara vinograda i uglavnom su manji proizvođači, budući da na području na kojem udruga djeluje i nema ni jednog većeg ili velikog proizvođača. Udruga je u stalnom kontaktu sa svojim članovima, kao i sa ostalima zainteresiranima za sadnju i proširenje vinograda i voćnjaka, te im daje potrebne informacije o stručnim službama koje im pri tome mogu najbolje pomoći. Tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja udruga je očitavala i distribuirala podatke o kemijskoj zaštiti vinograda, a koje je dobivala na osnovi podataka s agrometeorološke stanice.

Aktualni predsjednik Udruge vinogradara i vinara Radobojski pajdaši je Anđelko Gotlin.

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Projekt Aktivni i nakon 65-e

Projekt Kreativno online

Javno.Radoboj.hr

Proracun

NK Radoboj

tmpAE

Općina prijatelj djece

tmpC004

Legenda o dedeku i babici

tmp2555

Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti internet stranice Općine Radoboj

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.