Manifestacija "Dani orhideja"


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno u suradnji sa Općinom Radoboj organizira manifestaciju „Dani orhideja“.
Orhideje su samo mali dio biološke raznolikosti čija su staništa, travnjaci i šume, direktno ovisna o ljudskom djelovanju. Poljoprivreda je primjer kako ljudske aktivnosti imaju značajan utjecaj na ekosustave i njihovo očuvanje. Iako su jedna od najbrojnijih porodica biljka, na prirodnome staništu veoma su rijetke. Kako bi se orhideja mogla razviti, potrebna je simbioza (suživot) sa gljivama u tlu. Sjemenke orhideja najmanje su i najlakše od svih sjemenka u biljnome svijetu. Na području Strahinjčice zabilježeno je čak 32 vrste orhideja.
Manifestacija „Dani orhideja“ organizira se s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Program se sastoji od obilaska planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“ na kojoj se u mjesecu svibnju može vidjeti preko 15 vrsta orhideja.
Sve orhideje strogo su zaštićene i zabranjeno ih je brati, uništavati ili iskopavati. Ugrožene su zbog zapuštanja i neodržavanja travnjaka koji se pretvaraju u šikare, zbog uništavanja staništa i branja.

PROGRAM
Subota, 07. svibnja 2022. u 10:00 okupljanje kod Centra za prirodu „Zagorje“ (Radoboj 34/A)
-
10:00-14:00 obilazak Planinarsko-poučne staze Putovima orhideja uz stručno vodstvo
14:00 - Ručak kod Planinarskog doma Radoboj
-
Važno: Staza Putovima orhideja prolazi po postojećim planinarskim stazama za koje je potrebna standardna planinarska oprema.

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Projekt Aktivni i nakon 65-e

Projekt Kreativno online

Javno.Radoboj.hr

Proracun

NK Radoboj

Općina prijatelj djece

Legenda o dedeku i babici

Pristup staroj web stranici

Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti internet stranice Općine Radoboj

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.