Udruge

Društvo Naša djeca Radoboj održalo godišnju izvještajnu skupštinu s pregledom na 2023. godinu i planovima za 2024. godinu

U ponedjeljak, 29. siječnja 2024. godine održana je Godišnja izvještajna skupština Društva Naša djeca Radoboj. Predsjednica Društva, Jelena Crnek okupljene je izvijestila putem Izvještaja o radu za 2023. godinu i provedenim aktivnostima društva, a također je i usvojen plan rada i financijski plan za 2024. godinu.

DND Radoboj tijekom 2023. godine realiziralo je iznimno raznolik i edukativan program za djecu putem kojeg su se provele raznovrsne radionice poput: radionica „Valentino s Vukom“, druženje s književnicom Jelenom Pervan uz radionicu „Smrdljiva priča“, uskršnju radionicu, radionice za „Mudre sovice“ u suradnji sa studentima biologije iz Udruge BIUS, ni kreativnih radionica za djecu, 8 „mindfulness“ radionica koje je provodila psihologinja Anamarija Macan, a na koje su se prijavila ne samo djeca iz Radoboja, već djeca iz Krapine, Novog Golubovca i Oroslavja, zatim oko 20 pčelarskih radionica koje su započele početkom godine, a trajala po ciklusima sve do kraja listopada gdje su djeca imala priliku vidjeti cjelokupan proces od sakupljanja peludi i nektara sve do krajnjeg proizvoda: meda, voska, perge, peludi i matične mliječi. Za kraj, održane su radionice roditelja i djece prije i za vrijeme „Adventa u Radoboju“.

DND Radoboj realizirao je u 2023. brojne projekte. Jedan od već naširoko poznatih projekata je “NTC kamp” – kampovi su se održali od 26.06.2023. do 14.07. 2023., sa sveukupno tri termina u Planinarskom domu u Radoboju, a široko medijski popraćen bio je NTC OPEN DAY, održan 04.07.2023. Program NTC učenja je sastavljen iz različitih aktivnosti i igra za djecu, koje se temelje na spoznajama o razvoju i radu mozga i koje, kako mnoga istraživanja pokazuju, imaju pozitivan učinak na razvoj mozga u periodu kada je to najvažnije, u periodu najintenzivnijeg rasta i razvoja, od rođenja, pa do približno desete godine starosti, a upravo je igra kao unutrašnja motivacija djeteta ključni faktor NTC programa. Tu je i projekt „More za svako dijete“ proveden od 12.07. do 19.07.2023.

Članovi i volonteri sudjelovali su u manifestaciji „Ljeto u Radoboju“ te su se održala u suradnji sa Općinom Radoboj kreativne radionice i filmske projekcije. Provedena je akcija „Zasadi stablo, ne budi panj“ u suradnji s Osnovnom školom Side Košutić Radoboj te profesoricom Magdalenom Želimorski, završena je akcija djelatnika, djece i roditelja Područne škole Jazvine s ciljem nabavke novih školskih ormarića i klupa za djecu, održano je i početkom rujna predavanje profesora Ranka Rajovića „Zašto djeca sve manje vole školu“ .

Uz sve navedene projekte i akcije obilježen je i niz važnih datuma: Dani medijske pismenosti pod parolom „Budi svoj online i offline“ u PŠ Jazvine i PŠ Gornja Šemnica te Međunarodni dan obitelji – kada je održan zajednički trening djece i obitelji. Povodom manifestacije Dječjeg tjedna u Radoboju koji se obilježava prvog tjedna u listopadu udruga je u suradnji s Općinom Radoboj, Osnovnom školom Side Košutić Radoboj, Dječjim vrtićem Škrinjica, Muzejom Radboa i Udrugom umirovljenika „Radobojsko srce 65+“, provodila radionice i pokrenula akciju prikupljanja igračaka za djecu KBC-a Rebro. Dječji tjedan obilježen je radionicama na temu „Vještine“, s posebnim naglaskom na radionici pripreme štruklji u Hiži zagorskih štrukli u Radoboju i radionici lončarstva u Dječjem vrtiću Škrinjica Radoboj. Također su i članovi Dječjeg vijeća posjetili općinskog načelnika te je održan susret DND-ova Radoboj, Petrovsko, Đurmanec i Krapina u Sportskoj dvorani u Radoboju. Svaki od DND-ova imao je svoj stol na kojem su se održavale STEAM radionice: izrada slimea, kodiranje bez ekrana te raznovrsni pokusi i eksperimenti. Dječji tjedan završen je održavanjem „Svaštarnice“, prigodnom prodajom dječje robice i zabavom za djecu uz igre i napuhanac pod nazivom „Šareni svijet“.

Kraj godine obilježen je uz realizaciju „Adventa u Radoboju“, završetkom široko posjećenih mindfulness i pčelarskih radionica.

Plan rada DND-a Radoboj za 2024. godinu uključuje projekt „Budi cool, ne budi grub“, prevencijski program nasilja nad djecom i nasilja među djecom namijenjen učenicima od 5. do 8. razreda Osnovne škole pod vodstvom psihologinje Anamarije Macan. Prepoznavanjem, zaustavljanjem  i sprečavanjem nasilja pružati će se djeci pomoć da prevladaju posljedice nasilja. Programom će se poslati jasna poruka da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje u bilo kojem obliku.

Važan projekt koje se planira u 2024. godini je projekt „Pokreni se“ koji se nadovezuje na metode i prakse NTC učenja. Usvajat će se znanja i stavovi o važnosti pravilne prehrane, nutricionizma, tjelesne aktivnosti, a u cilju prevencije pretilosti i očuvanja mentalnog zdravlja. Aktivnosti uključuju: „Dance fit za roditelje i djecu“ – tjelesna aktivnost uz glazbu i ples, aktivnost „Jedem zdravo“ – organski uzgojene namirnice u pripremi zdravog obroka te aktivnost „Zašto je kretanje važno za razvoj mozga“ – predavanje za roditelje, odgojitelje i učitelje. Za 2024. planira se i Ljeto u Radoboju s programom: „Astrofest“ – znanstveni piknik za djecu i roditelje, predstava BOSS Teatra „Čarolija znanosti“, „Bajkaonica“ – kutak za bajke i priče za djecu, gledanje kroz teleskop uz potporu Astronomskog društva Krapina i mobilni planetarij. Obilježiti će se tradicionalno Dječji tjedan u listopadu, a završetak aktivnosti predviđen je sudjelovanjem u Adventu u Radoboju. DND Radoboj nastaviti će i ove godine provoditi pčelarske radionice, projekt „More za svakoga“, NTC kampove u Radoboju i niz drugih aktivnosti  vezanih za djecu i s djecom u svrhu bogatijeg ispunjenijeg života svakog djeteta.

Fotogalerija:
Podjeli ovaj članak na društvenim mrežama:
Ostale novosti
Sport

Odobren projekt „Aktivna zajednica“ Hrvatskog olimpijskog odbora

Manifestacije

Ljetna ART&JOY radionica u Radoboju

Manifestacije

Predstava “Ljubaf” Kerekesh teatra dolazi u Radoboj

Manifestacije

Projekcija filma “Dnevnik Pauline P.”

Manifestacije

Večer skečeva KUD-a Krapina

Pretraga

Unesite pojam za pretraživanje.
Skip to content