Get Adobe Flash player

Turizam

Općina Radoboj ima sve potrebne pretpostavke za postati sredina u koju će suvremeni turist poželjeti doći kako bi pobjegao iz urbanih centara, daleko od stresa i umora, u ono mjesto iz bajke gdje ponovno može doživjeti avanturu iz djetinjstva. Gorski šumoviti predjeli, vinogradi i pašnjaci na padinama te šarolik i razveden krajolik čine ovu zagorsku općinu vrijednom posjeta.

slika kpl     semnica panorama

      Slika 1: pogled od radobojske kapelice                               Slika 2: panorama Šemnica Gornja

 Kada govorimo o turizmu u Radoboju vrijedi spomenuti sakralne objekte koji se nalaze na ovom prostoru, a koje vrijedi posjetiti. Mjesto Radoboj omeđeno je trokutom čije stranice prolaze pravcima: kapela sv. Jakova – župna crkva Presvetog Trojstva – kapela Majke Božje Lurdske. Radobojska župa Presvetog Trojstva prvi put se spominje 1334. godine u popisu župnih crkava Zagrebačke nadbiskupije goričkog arhiđakona kanonika Ivana. U starim zapisima nalazimo da se ona prostire južno od gore Strahinjščice, s istočne strane graniči sa župom Mihovljan, s južne sa župom Sveti Križ Začretje te sa zapadne strane sa župom Krapina (kako je i danas). Godine 1677. ova je župa obuhvaćala naselja: Jesenje, Mala Gora, Popovec i Radoboj.

crkva radoboj

Slika 3: Župna crkva Presvetog Trojstva u Radoboju

Smještaj župne crkve Presvetog Trojstva razlikuje se od uobičajenog u Hrvatskom zagorju, jer su, u pravilu, sve sagrađene na brijegu ili na povišenom položaju koji dominira tim krajem. Ova, radobojska, podignuta je u vlažnoj dolini. Graditeljski gledano, riječ je o jednobrodnoj gotičkoj građevini s pobočnim kapelama s obje strane, tako da joj tlocrt ima oblik križa.

   

Slike 4-5: crkva svetog Jakova iz 12 stoljeća na Gorjanima Sutinskim


Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Korona virus

corona

Općina prijatelj djece

NK Radoboj

Legenda o dedeku i babici

Pristup staroj web stranici

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.