Get Adobe Flash player

Održana manifestacija "Dani orhideja 2018."


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije održala je petu po redu manifestaciju „Dani orhideja“ u suradnji s Općinom Radoboj u sklopu 8. tjedna botaničkih vrtova, zbirki i arboretuma s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Na Strahinjščici je zabilježeno čak 32 vrste orhideja, dok su suhi brdski travnjaci na Platu i Poljanama „orhidejski vrtovi“ na kojima raste preko 15 vrsta orhideja. 18. svibnja održana je radionica „Šareni svijet orhideja“ na kojoj su sudjelovali učenici područne škole Jazvine. Putem zanimljive prezentacije učenicima je dočaran predivni svijet tropskih orhideja i orhideja koje rastu na Strahinjščici. Posebno su ih se dojmile kokice, orhideje koje svojim cvijetom nalikuju na kukce. Završni dan manifestacije 19. svibnja započeo je sa predavanjem „Razvoj parka prirode Logarska dolaina“ Marka Slapnika iz Slovenije. Kako bi se široj javnosti promovirale orhideje, izradili smo majice i platnene torbe sa motivima vrsta mali kaćun, pčelina kokica i jadranska kozonoška, koje su podijeljene najsretnijim sudionicima. Za svoj trud i doprinos u istraživanju i očuvanju orhideja u Hrvatskom zagorju, posebno je spomenuta prof. Ljiljana Borovečki Voska sa kojoj Ustanova surađuje od samoga početka.

Kao vrhunac manifestacije organiziran je obilazak Planinarsko-poučne staze „Putovima orhideja“ uz stručno vodstvo na kojoj su sudionici mogli uživo vidjeli 11 vrsta orhideja te brojne druge životinjske vrste. Zajedničko druženje završeno je uz ručak u Lovačkom domu LD Strahinjčica. Na sam spomen riječi orhideja prva je asocijacija nešto rijetko, egzotično, teško dostupno i daleko u tropskim krajevima. Na području Hrvatskog zagorja zabilježeno je čak 40 vrsta i podvrsta orhideja. Orhideje su biljke jedinstvene zbog ljepote cvijeta i posebnog mehanizma privlačenja oprašivača. Iako su jedna od najbrojnijih porodica biljaka, na prirodnom staništu vrlo su rijetke. Kako bi se orhideja mogla razviti, potrebna je simbioza (suživot) sa gljivama u tlu. Sjemenke orhideja su najmanje i najlakše u biljnom svijetu.

Sve orhideje su strogo zaštićene vrste i zabranjeno ih je brati, skupljati, uništavati, sjeći ili iskopavati. Ugrožene su zbog zapuštanja brdskih travnjaka koji se pretvaraju u šikare, uništavanja staništa i branja.

  • Slika_1
  • Slika_2
  • Slika_3
  • Slika_4
  • Slika_5
  • Slika_6
  • Slika_7
  • Slika_8

 

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Korona virus

corona

Općina prijatelj djece

NK Radoboj

Legenda o dedeku i babici

Pristup staroj web stranici

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.